Trends en ontwikkelingen in cadeaukaarten: behoeften van consumenten

Cadeaukaarten: hoe belangrijk zijn deze voor jouw klant? Hoe zien consumenten cadeaukaarten en wat is hun belevenis erbij? In dit artikel kijken we naar de voorkeuren en behoeftes ten opzichte van cadeaukaarten, van zowel de koper als de ontvanger.

Online aankopen stijgen

Er zijn verschillende kanalen waar consumenten hun giftcards kunnen aanschaffen. Zowel offline als online worden cadeaukaarten gekocht. Het afgelopen jaar zijn cadeaukaarten steeds vaker online gekocht. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal online aankopen van een cadeaukaart gestegen is van 21% naar 41%! Een enorme stijging die niet alleen door de lockdowns verklaard kan worden. De verwachting is dan ook dat deze trend zich voortzet. Een belangrijk argument van een consument voor het aanschaffen van een cadeaubon online, is dat deze direct in de mailbox beland. Andere belangrijke voordelen van online aankopen zijn het gemak van 24/7 bestellen en vanuit huis.

Daarnaast heeft 59% nog wel altijd de voorkeur voor het kopen van cadeaukaarten in een fysieke winkel. Het grootste voordeel voor de klant is dat de cadeaukaart mooi verpakt wordt.

Het aantal online aankopen van een cadeaukaart is gestegen van 21% naar 41%!

Een cadeaukaart is leuk voor elke gelegenheid

Voor veel verschillende gelegenheden ontvangen consumenten cadeaubonnen. Uiteindelijk is een giftcard leuk voor elke gelegenheid. Afgelopen jaar hebben de meeste ontvangers ook een cadeaukaart ontvangen van hun werkgever. De gemiddelde waarde van een cadeaukaart is hierin gestegen van €35 naar €39. De meest voorkomende gelegenheid is Kerst, maar ook verjaardagen, werkgerelateerde gelegenheden en zomaar als bedankje worden cadeaukaarten vaak ingezet. Een cadeaukaart is het meest favoriete kerstgeschenk dat werknemers wensen te ontvangen. Dit geeft werknemers de keuze om zelf een presentje uit te zoeken.

Nadat ontvangers de giftcard hebben ontvangen kunnen ze deze verzilveren. Wanneer gaan ontvangers een cadeaubon verzilveren? Van de ontvangers die in 2020 een cadeaukaart hebben ontvangen, heeft 1/3 deze in februari 2021 al besteed. De rest van de ontvangers heeft dat nog niet gedaan en weet ook nog niet wanneer ze dat zullen gaan doen. Daarbij is er een kleine bezorgdheid over de geldigheid van een giftcard. Een deel van de consumenten is bang dat de geldigheid al verlopen is voordat ze de cadeaukaart kunnen besteden. Positief is dat meer dan de helft van de ontvangers naast de waarde van de kaart een extra besteding hebben doet. Gemiddeld is dit €47!

De gemiddelde waarde van een cadeaukaart is gestegen van €35 naar €39.
Cadeaukaart De Gribus | GivaCard

Cadeaukaarten leuker dan 'gewoon geld'

Consumenten vinden over het algemeen een cadeaukaart leuker dan ‘gewoon geld.’ Cadeaukaarten bieden de ontvanger daarbij veel mogelijkheden om zelf wat uit te zoeken. Het is een bijzonder cadeau als je even niet weet wat je voor die speciale persoon moet kopen.

Digitale cadeaukaart in opmars

Hoewel de digitale cadeaukaart een eenvoudige manier is van online aanschaffen en de kaart direct in de mailbox wordt ontvangen, is de digitale cadeaukaart met een stijging van 28% naar 49% net iets minder populair dan de 56% die de voorkeur heeft voor een fysieke giftcard. De belangrijkste reden is de behoefte aan een feestelijke verpakking. Nu is het zo dat cadeaukaarten die online aangekocht worden dezelfde dag nog met PostNL meegestuurd worden, dus vaak de volgende dag op de deurmat geleverd worden.

Het aantal verkochte digitale cadeaukaarten is gestegen van 28% naar 49%.

Advies voor het verkopen van jouw cadeaukaart

Hierboven hebben we je een aantal cijfers laten zien van hoe consumenten staan tegenover cadeaukaarten. Hieronder willen we jou als ondernemer enkele adviezen geven over cadeaukaarten:

Bekijk of dat er mogelijkheden zijn om jouw eigen cadeaukaart ook online te kunnen aanbiedenZorg voor een goede zichtbaarheid in je fysieke zaakBenader de zakelijk markt ruim voor de KerstperiodeBekijk waar je persoonlijkheid in de vorm van een leuke verpakking toe kunt voegen aan cadeaukaarten

De juiste partner voor jouw cadeaukaartoplossing

Nu je de cijfers en adviezen hebt gezien, ben je wellicht getriggerd om zelf aan de slag te gaan met een eigen giftcard systeem. Wellicht ben je al gestart maar heb je de wens om dit professioneler aan te pakken. Wij helpen jou graag! Met onze kennis, helpen we jou graag om je onderneming naar een hoger niveau te tillen!

Bekijk onze oplossingen en neem contact met ons op voor meer info!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief