Geldigheid cadeaukaarten in Nederland | GivaCard

De geldigheid van cadeaukaarten in Nederland volgens de laatste wetgeving in 2022. Lees over hoe GivaCard met de geldigheid omgaat.

Heb je ooit een cadeaukaart ontvangen en je afgevraagd tot wanneer je die kunt gebruiken? Of ben je van plan om een cadeaukaart cadeau te doen en wil je zeker weten dat de ontvanger genoeg tijd heeft om deze te gebruiken? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de geldigheid van cadeaukaarten, met speciale aandacht voor de cadeaukaart oplossingen van GivaCard en de meest recente wettelijke regels in Nederland volgens Rijksoverheid (2022).

Geldigheid van cadeaukaarten

Bij GivaCard begrijpen we hoe belangrijk het is dat je cadeaukaart een ruime geldigheidstermijn heeft, zodat zowel jij als de ontvanger er op kan vertrouwen dat de cadeaukaart nog steeds zijn waarde heeft op het moment dat de ontvanger zijn kaart wil gaan verzilveren. Onze cadeaukaarten hebben standaard een geldigheid van 2 jaar na de aankoopdatum, volgens de wettelijke norm. Ook kun je onze cadeaukaarten in delen besteden en niet alleen in de fysieke winkels, maar ook online in de webshop!

Wij adviseren onze retailers eveneens een coulance periode in acht te nemen om de consument een positieve ervaring te geven als een cadeaukaart na de twee jaar toch nog kan worden ingewisseld. Geef je cadeaukaart bijvoorbeeld een technische geldigheid mee van bijvoorbeeld 3 jaar, zodat je jouw klant geen negatieve ervaring aan de kassa laat beleven.

Makkelijk geld verdienen met je cadeaukaart?

Veel van onze klanten laten de cadeaukaarten helemaal niet verlopen, want een klant met een verlopen cadeaukaart zal geen blije klant zijn. Bijvoorbeeld in de Horeca verkoopt een restauranthouder liever een tafel waar hij €100,- omzet uit haalt dan dat hij € 25 euro verdient aan een verlopen cadeaukaart en een klant heeft die niet blij is.

Dat een cadeaukaart een makkelijke melkkoe zou zijn voor een ondernemer door te profiteren van het verlopen van cadeaukaarten is dan ook vrij kortzichtig. Een cadeaukaart moet je vooral zien als een omzet brenger dan om snel geld aan te verdienen.

Wettelijke Regels voor Cadeaukaarten in Nederland

In 2022 zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de geldigheid van cadeaukaarten in Nederland. Volgens de meest recente wetgeving moet een cadeaukaart minimaal 2 jaar geldig zijn na de aankoopdatum. Dit betekent dat als je een cadeaukaart koopt in Nederland, deze minstens 2 jaar geldig moet zijn, tenzij je kunt aangeven dat een kortere geldigheid redelijk is, bijvoorbeeld in het geval van consumptiebonnen.

Het is van essentieel belang om de geldigheidstermijn duidelijk te vermelden op de cadeaukaart zelf of in de bijgevoegde voorwaarden. Als er geen vervaldatum op de cadeaubon staat vermeld, wordt de bon beschouwd als onbeperkt geldig. Als er wel een uitgiftedatum, maar geen vervaldatum op de bon staat, heeft de klant in ieder geval 5 jaar de tijd om de bon in te wisselen, zoals voorgeschreven door de wet.

Cadeaukaarten door GivaCard

Bij GivaCard houden we ons uiteraard strikt aan de geldende wetgeving door cadeaukaarten aan te bieden met een geldigheid van minimaal 2 jaar, zoals voorgeschreven door de nieuwe regelgeving. Met GivaCard kun je met een gerust hart cadeaus geven en ontvangen, wetende dat je voldoende tijd hebt om ervan te genieten.

Als je meer informatie wilt over onze cadeaukaarten, het laten maken van zakelijke cadeaubonnen of als je specifieke vragen hebt over de geldigheid van cadeaukaarten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om je te helpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief